Beste voorversterker platenspeler! - AllePlatenspelers.nl (2024)

Een voorversterker voor je platenspeler. Je hebt hem niet altijd nodig maar in sommige gevallen kun je niet zonder dit kleine apparaatje.

Dit is helemaal afhankelijk van in wat voor een setting je de platenspeler gebruikt. En dan vooral in combinatie met welke randapparatuur je de platenspeler gebruikt.

Het moeten gebruiken van een voorversterker kan meerdere redenen hebben. En er zijn heel veel verschillende mogelijkheden die je kunt toepassen.

In dit blogbericht ga ik je vertellen wanneer je een voorversterker nodig hebt en wat de beste voorversterker voor jouw platenspeler is.

Inhoudsopgave

 1. Wat is een voorversterker?
  • Elektrische signalen versterken
 2. Heb ik wel een voorversterker nodig?
  • Ingebouwde voorversterker
  • Hi-Fi installatie met phonokanaal
 3. RIAA correctie
 4. MM of MC element
 5. De beste voorversterker voor jou?
  • Mengpaneel met of zonder phonokanaal?
  • Moet de platenspeler geaard worden?
  • #1 voorversterker: LD Systemes PPA 2
  • #2 voorversterker: DAP PRE-101
  • #3 Voorversterker: Hama Stereo Phono
  • #4 Voorversterker: DollaTek Vacuümbuis
  • #5 Voorversterker: ART DJPRE II
 6. Nu kun jij jouw platen afspelen
Type:Prijs:Meer info:
LD Systems PPA 2€23,40ToneControl
DAP PRE 101€38,00Bax-Shop
Hama Stereo Phono€39,99Amazon
DollaTek Vacuümbuis€45,99Amazon
ART DJPRE II€64,00Bax-Shop

Wat is een voorversterker?

Voordat we het gaan hebben over de beste voorversterker en wanneer je deze nodig hebt is het goed om te weten wat nou een voorversterker is.

Wat doet dit apparaat en waarom moet je hem in sommige gevallen toepassen? En in andere gevallen weer niet? Als je weet hoe de werking van een voorversterker is kun je ook bepalen of je het nodig hebt, en welke voor jou de beste voorversterker is.

Elektrische signalen versterken

De naald van de platenspeler die door de groeven gaat trilt contant op een andere frequentie. De trillingen die de naald maakt worden door het element omgezet in elektrische stromen.

Wanneer de frequentie van trillen van de naald veranderd, zal het element een lagere of hogere stroomsterkte gaan produceren.

Echter, de stroomsterkte die het element maakt is haast niet te meten. Door het hele smalle naaldje zal er een hele kleine elektrische stroom gaan lopen. Te weinig om hoorbaar te krijgen met een versterker.

Dit zwakke phonosignaal moet dus ergens versterkt worden om via een line-ingang hoorbaar te worden via de boxen.

De voorversterker versterkt dus het kleine elektrische signaal om er voor te zorgen dat deze hoog genoeg wordt in stroomsterkte.

Heb ik wel een voorversterker nodig?

Voordat je besluit om meteen een voorversterker te kopen als je geen geluid hebt, ga dan eerst even na of je wel een voorversterker nodig hebt.

In lang niet alle gevallen heb je een voorversterker nodig. Het zou jammer zijn dat je het apparaat voor niets zou kopen.

Er zijn namelijk meerdere gevallen te bedenken waarbij het niet nodig is om een voorversterker te kopen. Je moet even goed nagaan welke randapparatuur je hebt en wat deze kan.

Ingebouwde voorversterker

Veel platenspelers, vooral de nieuwere platenspeler zijn al voorzien van een ingebouwde voorversterker. Vooral platenspeler die voor thuisgebruik zijn.

Ook enkele DJ draaitafels van onder andere het merk Reloop hebben een ingebouwde voorversterker. Al heb je bij de tafels van dit merk de mogelijkheid om deze aan of uit te zetten.

Een groot merk als bijvoorbeeld Technics rust haar platenspeler niet uit met een voorversterker. Deze professionele tafels worden vaak aangesloten op een mengpaneel dat de voorversterking voor zijn rekening neemt.

Of de platenspeler die jij hebt een voorversterker heeft kun je 9 van de 10 keer gewoon op internet vinden. Google even het type en je weet het snel genoeg.

Bij platenspelers met ingebouwde voorversterker staat vaak bij de audio uitgang ook “line out”. Dit houdt in dat het signaal al voor versterkt wordt. Staat er “phono out”, dan wordt het niet voor versterkt.

Bij de draaitafels van het merk Reloop dat ik net noemde zit er een schakelaar op de achterkant. Hier kun je kiezen tussen “phono out” en “line out”. Dan is de keuze aan jou wat je wilt doen.

Hi-Fi installatie met phonokanaal

De tweede mogelijkheid waarbij je geen voorversterker nodig hebt, is als je een Hi-Fi installatie hebt die voorzien is van een phonokanaal.

Vooral als je de wat oudere Hi-Fi installaties hebt dan is de kans groot dat deze een phonokanaal heeft. Dit werd speciaal voor platenspelers destijds in de versterker gebouwd.

Je kunt elke platenspeler gebruiken en de voorversterking gebeurt in de versterker. Het elektrische signaal wordt, voordat het naar de eindversterker gestuurd wordt, eerst voor voorversterkt.

Bij de nieuwere Hi-Fi installaties is het maar de vraag of deze een phonokanaal heeft. Veel nieuwe versterkers worden hier niet meer mee uitgerust.

Dit omdat ze ontworpen zijn voor het afspelen van digitale muziek en/of CD’s. Koop je een nieuwe Hi-Fi installatie dan is het verstandig om hier even naar te kijken.

Heb je geen voor verversterkte platenspeler en geen Hi-Fi installatie met phonokanaal? Dan zal je een voorversterker moet aanschaffen.

RIAA correctie

Even over de RIAA correctie. Als je straks op zoek gaat naar de beste voorversterker voor jouw installatie is de kans groot dat je de term “RIAA” tegen gaat komen.

Maar wat is die RIAA correctie nu? Ik ga het je hier even in kort uitleggen. Een uitgebreide uitleg hierover is een punt voor mijn Techniekcentrum.

Vinyl platen worden geperst zoals we allemaal weten. Bij het persen van muziek op deze platen is het geluid, zonder correctie een beetje vervormd.

Zou je de plaat af kunnen spelen zonder voorversterking en RIAA correctie, wat in principe niet kan, dan zal de plaat gek en vervormd klinken. Tonen lopen door elkaar en zang zal je echt niet willen horen.

De voorversterkers, al dan niet los of ingebouwd zorgen voor de zogeheten RIAA correctie. RIAA staat voor Recording Industry Association of America. Deze vereniging heeft de RIAA curve bedacht.

Aan de hand van deze curve heeft men kunnen bepalen in hoeverre het geluid vervormd is en hoeveel het dus gecorrigeerd moet worden. 85% van alle platen zijn volgens deze norm opgenomen.

MM of MC element

Het is belangrijk om te weten wat voor een soort element er op jouw platenspeler zit. We maken namelijk onderscheid tussen de zogeheten MM (Moving Magnet) en MC (Moving Coil) elementen.

We gaan er geen technisch verhaal van maken dus daarom een korte uitleg. De trillingen van de naald worden in het element dus omgezet in elektrische stroompjes.

Het element bestaat uit een magneet en een spoel. Bij de MM elementen beweegt de magneet en bij de MC elementen beweegt de spoel.

De meest voorkomende elementen zijn de MC elementen maar check het toch even wat er op jouw platenspeler zit. Zo weet je of de voorversterker die je in gedachte hebt ook een goede is.

MC elementen leveren namelijk een veel kleinere stroom en hebben dus meer voorversterking nodig vergelijk met een MM element.

De voorversterkers hieronder zijn allemaal, enkel en alleen geschikt voor MM elementen. Dit omdat het overgrote deel van de elementen MM elementen zijn.

Voorversterkers voor MC elementen ga ik behandelen in 1 van mijn volgende blogberichten.

De beste voorversterker voor jou?

Wat is nu de beste voorversterker voor jou? Je verwacht het misschien al, maar ook dit is afhankelijk van wat voor een platenspeler je hebt en wat voor een randapparatuur je gebruikt.

Er zijn namelijk hele simpele voorversterkers te krijgen maar ook hele uitgebreide apparaten. Daarom zal ik nu uitleggen waarom je voor welke mogelijkheid zou kunnen kiezen.

Het is namelijk vooral even belangrijk om na te gaan wat de randapparatuur heeft en kan. Gebruik je een mengpaneel erbij tussen? Dan is het volgende stukje voor jouw even belangrijk.

Mengpaneel met of zonder phonokanaal?

Als jij er een mengpaneel bij gebruikt moet je even goed nagaan welke mogelijkheden deze heeft. Niet alle mengpanelen zijn namelijk voorzien van phonokanalen.

De professionele mengpanelen van onder andere het merk D&R hebben geen phonokanalen. Hierdoor zal je het kanaal aan moeten laten passen of een voorversterker gebruiken.

De nieuwe mengpanelen, onder andere de mengpanelen van het merk Behringer hebben veelal wel de mogelijkheid en om een aantal kanalen in phono te schakelen.

Zelf gebruik ik thuis voor het simpele werk een Behringer VMX1000USB. Deze heeft 2 kanalen die ik in phono kan schakelen en dus heb ik geen voorversterker nodig.

Moet de platenspeler geaard worden?

Dan moet je nog even nagaan of de platenspeler(s) die jij gebruikt geaard moeten worden. Bij veel nieuwe types is dit niet meer nodig maar niet bij alle.

Ook veel oudere spelers zoals de Technics SL1200MK2 die je nog veelvuldig tegenkomt moeten geaard worden. Die gebeurd via een aardekabel die aan de platenspeler zit.

Moet jouw platenspeler geaard worden? Dan kan dat op meerdere manieren. Het kan heel cheap-ass door de kabel aan de verwarmingsbuis te maken maar daar ben ikzelf geen fan van.

Mengpanelen met een phonokanaal hebben daarom ook de mogelijkheid om jouw platenspeler te aarden. Op de achterkant van het mengpaneel vind je dan een schroef waar je de aardekabel omheen kunt draaien.

Hierdoor wordt de platenspeler via het mengpaneel geaard. Heb je geen mengpaneel met phonokanalen maar moet jouw platenspeler wel geaard worden?

Dan zou ik kiezen voor een voorversterker waarbij je ook de mogelijkheid hebt om de platenspeler te aarden. Je vindt op de voorversterker een schroefje waar je de aardekabel aan kunt maken.

Nu je weet waar je naar moet kijken is het tijd om te kijken naar de 5 van de meest betaalbare en beste voorversterkers voor jouw platenspelers.

#1 voorversterker: LD Systemes PPA 2

De PPA 2 van LD Systems is 1 van de meest basic maar ook meest betaalbare voorversterkers die je kunt krijgen. Een goede oplossing voor de muziekliefhebbers onder ons die niet teveel uit willen geven.

Deze voorversterker doet wat hij moet doen. Hij zet het phonosignaal om in een linesignaal en jij kunt luisteren naar jouw favoriete platen.

Een extraatje aan deze voorversterker is dat er ook een aardeaansluiting aan zit. Je kunt dus ook meteen jouw platenspeler aarden.

Voordelen:Nadelen:
1 van de goedkoopsteAlleen te gebruik bij MM elementen
Stevige, metalen buizingVoeding kan een lichte brom veroorzaken
Voorzien van aarde aansluitingZeer basic voorversterker
Niet voorzien van aan/uit schakelaar
 • Beste voorversterker platenspeler! - AllePlatenspelers.nl (1)
 • Beste voorversterker platenspeler! - AllePlatenspelers.nl (2)

#2 voorversterker: DAP PRE-101

De DAP PRE-101 is een voorversterker met RIAA correctie voor een betaalbare prijs. Met nog geen €40 is dit 1 van de goedkopere voorversterkers.

Toch is deze voorversterker wel voorzien van een leuk aantal extra’s in vergelijking met sommige andere voorversterkers uit deze prijsklasse.

Hij heeft namelijk een aan/uit schakelaar en je kunt de aardekabel van de platenspeler er aan vast maken. Heb je geen aardekabel nodig? Dan gebruik je de ground aansluiting gewoon niet.

Deze voorversterker is enkel geschikt voor het gebruik bij de veel voorkomende MM elementen. Het kleine ingangsvermogen van een MC element kan deze voorversterker vrij weinig mee.

Voordelen:Nadelen:
Betaalbare voorversterkerAlleen te gebruik bij MM elementen
Voorzien van “ground” aansluitingVoeding veroorzaakt lichte brom
Voorzien van aan/uit schakelaar
Goede kwaliteit voor de prijs
 • Beste voorversterker platenspeler! - AllePlatenspelers.nl (3)
 • Beste voorversterker platenspeler! - AllePlatenspelers.nl (4)

#3 Voorversterker: Hama Stereo Phono

De Hama Stereo Phono is een voorversterker alleen geschikt voor MM elementen. Aan de buitenkant ziet het ding er helemaal niet bijzonder uit maar dat betekend niet dat hij niet goed is.

Bij Hama hebben ze voor een zo dicht mogelijke, metal behuizing gekozen. Dit om invloeden van buiten af zoveel mogelijk tegen te houden. Dit voorkomt inslag door andere apparatuur en (radio)signalen.

Verder heeft deze voorversterker eigenlijk alles wat je nodig hebt. Uiteraard de phono in en de line uit maar ook een aardeaansluiting voor jouw platenspeler.

Deze voorversterker is gemaakt volgens de hierboven genoemde RIAA norm. Daarnaast wordt bij deze voorversterker gelijk een RCA kabel meegeleverd.

Je kunt hem dus meteen op het mengpaneel of de versterker aansluiten zonder dat je eerst nog een kabel moet gaan kopen.

Voordelen:Nadelen:
Betaalbare voorversterkerAlleen te gebruik bij MM elementen
Voorzien van “ground” aansluitingGeen aan/uit schakelaar
Dichte metalen behuizing om inslag te beperken
Inclusief RCA signaalkabel
 • Beste voorversterker platenspeler! - AllePlatenspelers.nl (5)
 • Beste voorversterker platenspeler! - AllePlatenspelers.nl (6)

#4 Voorversterker: DollaTek Vacuümbuis

Het eerst dat natuurlijk opvalt, en wat ikzelf ook het allermooiste vind aan deze voorversterkers, zijn de duidelijk zichtbare vacuümbuizen op de voorversterker.

Alleen voor de looks geeft dit al iets heel moois. Dit is een voorversterker die je graag in het zicht zet. Zoiets mag namelijk gezien worden.

De DollaTek Vacuümbuis voorversterker is geschikt voor MM elementen.

Aan de ene kant van de voorversterker zit phono input samen met de aardeaansluiting en de aansluiting voor de voeding.

Aan de andere kant zit de line output waar je ook het rode aan/uit schakelaartje ziet zitten. Ik vind het zelf persoonlijk altijd fijn dat ik een apparaat met een knop uit kan zetten en niet telkens de stekker eruit moet trekken.

De vacuümbuizen hebben natuurlijk ook een functie. Ze zorgen ervoor dat je het “ouderwetse” buizenversterker geluid krijgt. Iets dat supermooi klinkt als je oude platen afspeelt.

Deze buizen zijn verwisselbaar dus je kunt ook nog eens experimenteren met verschillende buizen om een andere sound te proberen.

Voordelen:Nadelen:
Prachtig uiterlijk door vacuümbuizenAlleen te gebruik bij MM elementen
Je kunt verschillende buizen proberenBuizen slijten op den duur
Voorzien van aan/uit schakelaar
Voorzien van aardeaansluiting
 • Beste voorversterker platenspeler! - AllePlatenspelers.nl (7)
 • Beste voorversterker platenspeler! - AllePlatenspelers.nl (8)

#5 Voorversterker: ART DJPRE II

De ART DJPRE II is een voorversterker die voor zijn relatief goedkope prijs veel mogelijkheden heeft. Je kunt deze voorversterker gebruiken met alle MM elementen.

Allereerst heeft deze voorversterker de standaard in en output maar ook een “ground” aansluiting waarmee je jouw platenspeler kunt aarden.

De ART DJPRE II is tevens ook voorzien van een potmeter om de gain bij te regelen. Hiermee zorg je ervoor dat het line signaal richting de versterker optimaal is. Je kunt het met de voorversterker regelen. Hierdoor hoeft je de gain van het mengpaneel niet (te) ver open te draaien.

Als het signaal te hard is dan zal deze voorversterker in de clipper gaan. Wanneer de clipper aangaat worden de hoge pieken van het geluid “afgesneden”. Dit moet je dus voorkomen om vervorming van het geluid te voorkomen. Houd dit lampje dus in de gaten.

Ook heb je bij de ART DJPRE II de mogelijkheid om de voorversterker te schakelen tussen de 100 en 200 picoFarad. Dit om optimaal gebruik te kunnen maken van het element dat je gebruikt.

Voordelen:Nadelen:
Betaalbare voorversterkerAlleen te gebruik bij MM elementen
Voorzien van “ground” aansluitingGeen aan/uit schakelaar
Voorzien van clipper beveiliging
Te schakelen tussen 100 en 200 pF
Gain regelaar voor optimaal geluid
 • Beste voorversterker platenspeler! - AllePlatenspelers.nl (9)
 • Beste voorversterker platenspeler! - AllePlatenspelers.nl (10)

Nu kun jij jouw platen afspelen

Met de 5 voorversterkers hierboven kun je sowieso uit de voeten. Je moet alleen voor jezelf even nagaan wat je allemaal wilt.

Luister je alleen thuis voor jezelf en misschien een partner? Dan heb je geen bijzondere voorversterker nodig en kun je met de goedkope uit de voeten.

Wil je iets wat professioneler? Bijvoorbeeld op kleine feestje en partijen draaien. Dan raad ik je aan om voor de instelbare voorversterker te gaan.

Dan weet jij zeker dat jouw luisteraars het best mogelijke geluid te horen krijgen. Hieronder vind je de beste prijzen bij 1 van onze partners.

Type:Prijs:Meer info:
LD Systems PPA 2€23,40ToneControl
DAP PRE 101€38,00Bax-Shop
Hama Stereo Phono€39,99Amazon
DollaTek Vacuümbuis€45,99Amazon
ART DJPRE II€64,00Bax-Shop
Beste voorversterker platenspeler! - AllePlatenspelers.nl (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Greg O'Connell

Last Updated:

Views: 5429

Rating: 4.1 / 5 (62 voted)

Reviews: 85% of readers found this page helpful

Author information

Name: Greg O'Connell

Birthday: 1992-01-10

Address: Suite 517 2436 Jefferey Pass, Shanitaside, UT 27519

Phone: +2614651609714

Job: Education Developer

Hobby: Cooking, Gambling, Pottery, Shooting, Baseball, Singing, Snowboarding

Introduction: My name is Greg O'Connell, I am a delightful, colorful, talented, kind, lively, modern, tender person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.