The Last of Us (2023) | ČSFD.cz (2024)

Videa (12)

VÍCE

Recenze (429)

VÍCE

Enšpígl

No hra na playku teda byla x krát zábavnější. Nebyli tam ani hom*osexuální trendy této vyšahané doby a obecně to mělo i větší drive. Navíc když v jednom záběru umíráš na matraci a v druhým zabijíš nepřátelé, říkáš si někdo tu je asi debil. Uznávám vizuální stránku, atmosféru, ale celý to bylo neskutečně připosraný ať už z velký akce nebo v souvislosti s plynulým příběhem. Na druhou sérii z vysoka seru.()

DJ_bart

všechny recenze uživatele(k tomuto seriálu)

1. SÉRIEPrvní i druhá epizoda jsou z hlediska quality TV a production values absolutní strop, který nastavil laťku a divácké očekávání hodně vysoko [v mhoha ohledech až moc]. A o to víc mě zarazilo, jak kvalitativně nekonzistentní zbytek seriálu vlastně je.... Nutno podotknout, že herní Last of Us je dost narativně přímočaré, přesto velmi výrazně pracuje s rozměrem filmového vyprávění. Laicky řečeno, jde o zombie road-movie, jež je jednou intenzivní emocionální jízdou skrze post-apokalyptické končiny USA, a mapující vývoj vztahu mezi dvěma lidmi [pesimistickým Joelem a čtrnáctiletou Ellie], jež jsou si vzájemně víc podobní, než by se na první pohled mohlo zdát – tudíž ono převedení do seriálové podoby mělo unikátní potenciál využít tyto aspekty a dát jim mnohem komplexnější ráz.... Co se týká toho jak tvůrci operují s příběhem téhle seriálové adaptace, je v mnoha ohledech až příliš zkratkovitý, a obsahuje spoustu hluchých míst a bezvýznamných dialogů o ničem. Největším kamenem úrazu je zde však to, jak tvůrci nakládají s reáliemi onoho fikčního světa – jelikož právě jeho prozkoumávání bylo hlavní devizou hry. S čímž se pojí i naprosto minimální konfrontace s infikovanými – jelikož jde nejen o primární hrozbu, ale i pomyslný přírodní živel onoho fikčního světa, který svým způsobem figuruje i jako katalyzátor napětí, gradace a tím pádem i motivuje hlavní zápletku [a v těchto ohledech umělo prvních 6 řad The Walking Dead s těmito prvky pracovat mnohem poutavěji, inovativněji, a celkově vzato líp]. Ten hororový element – s nímž se pojí i ten neskutečně tísnivý a nepříjemný pocit nebezpečí, který mne neustále doprovázel při průchodu samotné hry – tu akutně chybí. V důsledku toho tak seriálový fikční svět Last of Us působí dost pustě, a z hlediska svého žánrového podhoubí neatraktivně.... Závěrem, hra je nepřekonatelná a kvalitativně nesrovnatelná, seriálové Last of Us je však věrohodnou [ač právě zbytečně zkratkovitou] adaptací, která si bezpochyby zaslouží širší diváckou pozornost. Přeci jen, jde o zajímavou lekci z mykologie. No a Pedro daddy Pascal i Bella Ramsey jsou top notch castingová volba, tady není čem. Jsem zvědav na druhou sérii.... VERDIKT: 8,2 houbiček z 10()

Reklama

Lavran

všechny recenze uživatele

Přestože mě televizní verze The Last of Us nezasáhla zdaleka tolik jako milovaná herní předloha (první díl jsem prošel zhruba šestkrát), jde určitě o zdařilou adaptaci, k níž se někdy rád vrátím. Poslední epizoda mě navíc potěšila tím, že obsahuje scénu s krmením žirafy, na kterou jsem se ve hře vždycky těšil. Myslím, že tahle scéna moc hezky vyjadřuje zásadní rozdíl mezi katastrofou, která postihla zdejší svět, a katastrofou například v McCarthyho Cestě. Civilizace jako taková se sice rozpadla a na každém kroku číhá nějaké nebezpečí (nejen od monster nakažených parazitickou houbou, ale také a hlavně od druhých lidí), ale svět The Last of Us přesto bují dál, je plný života a křehké krásy, nevyhasnul. Kdežto McCartyho postapokalyptický svět je šedivý, popelem pokrytý a umírající, postrádající teplo a slunce, nevede z něj žádná cesta ven.()

Kaka

všechny recenze uživatele(k tomuto seriálu)

Jedna z nejlepších variací zombíků, což je docela impozantní s přihlédnutím k faktu, že origin pochází ze slavné hry, jejichž zpracování je obvykle dost na hraně, vzpomeňme třeba na Maxe Paynea, Assasins Creed a tak podobně. Tvůrcům se ale podařilo parádně trefit atmosféru, skvěle rozvíjí postavy, pomocí flashbacků a aktuálního dění chytře budují příběh a casting by zasloužil s ústředním duem jedničku s hvězdičkou. Pro fanoušky hry je tam údajně velké množství replik a pro neznalce je to parádní filmařská látka která má naprostou většinu proprietů zajišťující plnohodnotnou podívanou. Zatímco jednička byla spíše komorní a rozjezdová, dvojku očekávám patřičně epickou.()

Algernons

všechny recenze uživatele(k tomuto seriálu)

Adaptace nemusí být přesné, stačí aby byly dobré a nesly v sobě tu samou identitu jako původní materiál, což první série The Last of Us splňuje a vlastně je nejlepší v té první polovině, kde má největší svobodu a nejvíc mění věci, experimentuje a pokaždé krásně vypointuje jednotlivé díly a tak převádí ten příběh pro seriálové médium dobře, jak jen to jde. Druhá půlka na druhou stranu jen ubírá věci z předlohy a nenahrazuje je ničím stejně úderným a to je škoda. Zakomponování Left Behind přímo do děje také trochu kazí celkové tempo a narušuje to silně ten vztah ústřední dvojice, který pořádně 2 díly nevidíme před koncem a to prostě podráží trochu seriálu nohy... věřím že při zkouknutí na jednou bez týdenních pauz to tolik vadit nebude, ale i tak je to lehký problém. Nakonec to ale není tak věrný jak by mělo být a ani tak unikátní a nový, jak by mělo být a některý bonusy jsou prostě zbytečný, než co jiného. Produkce je neuvěřitelná a některá místa působí, jako by je vystřihly přímo ze hry, bohužel tomu zase podkopává lehce nohy necinematická kamera. Nakonec v čem tato adaptace selhala, bylo vyobrazení nebezpečného a nehostinného světa... jak nám má záležet na tvorbě léku proti nakaženým, když všehovšudy žádného nevidíme poslední 4 díly? Seriál zachycuje to podstatný, vztah Joela a Ellie a příběh jako takový, ale že by šlo o ultimátní adaptaci hry, to určitě ne... je to slabší odvar, který nenabízí dost nového na to, abych se k tomu kdykoli vrátil, přesto fajn alternativa pro nehráče. Ostatním doporučuji radši hru.()

Galerie (323)

VÍCE

Photo © HBO

The Last of Us (2023) | ČSFD.cz (1)

Zajímavosti (132)

VÍCE

  • Epizóda mala mať pôvodne dve "časti". Podľa spolutvorcu Neila Druckmanna by sa prvá epizóda skončila po niekoľkých prvých scénach v časti "O dvadsať rokov neskôr". HBO sa však obávalo, že by sa diváci nemuseli vrátiť k ďalším, ak by prvá epizóda skončila smrťou dvoch detí a bolo by ukázané len málo Ellie (Bella Ramsey), s čím Druckmann aj spolutvorca Craig Mazin súhlasili. Mazin zhrnul spätnú väzbu takto: "Celá sezóna, celý príbeh The Last of Us je o Joelovi a Ellie. No ak ju uvidíme len akoby letmo na konci prvej epizódy a nedáme ich dohromady, nepochopíme ich cestu a skončí sa to len tým, že zomrie dieťa, potom zomrie ďalšie dieťa a potom titulky, ľudia sa možno jednoducho nebudú chcieť vrátiť."(molcan2)
  • Natáčelo se převážně v Kanadě ve státě Alberta.(Punisher)
  • Keď Joel (Pedro Pascal) kráča sám ulicami bostonskej karanténnej zóny, na soundtracku zaznie niekoľko akustických tónov piesne "Future Days" od Pearl Jam. Túto pieseň Joel hrá Ellie na gitare v úvode hry "The Last of Us Part 2".(molcan2)
The Last of Us (2023) | ČSFD.cz (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Stevie Stamm

Last Updated:

Views: 6142

Rating: 5 / 5 (80 voted)

Reviews: 95% of readers found this page helpful

Author information

Name: Stevie Stamm

Birthday: 1996-06-22

Address: Apt. 419 4200 Sipes Estate, East Delmerview, WY 05617

Phone: +342332224300

Job: Future Advertising Analyst

Hobby: Leather crafting, Puzzles, Leather crafting, scrapbook, Urban exploration, Cabaret, Skateboarding

Introduction: My name is Stevie Stamm, I am a colorful, sparkling, splendid, vast, open, hilarious, tender person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.