Stedentrip New York: 8 x wat te doen en unieke tips (2024)

Als ik terugkom van een nieuwe bestemming vragen vrienden altijd: ‘Zou je er nog eens teruggaan?’. Mijn antwoord is vaak: ‘Ja, ooit. Maar voorlopig is er nog zoveel moois te ontdekken!’. Er zijn ook nog zoveel indrukwekkende plekken op de wereld die ik niet heb gezien, of die door verhalen van anderen hoog op mijn lijstje staan. Toch is er een bestemming waar ik geen genoeg van kan krijgen, een stad waar ik op een of andere manier wél nog eens wil terugkomen; New York! En - ik zeg het voorzichtig - Amerika heeft haar grenzen weer geopend voor Europeanen, dus twijfel niet te lang en boek je volgende stedentrip naar New York! In deze blog geef ik je de ultieme tips voor een eerste keer New York.

Stedentrip New York: 8 x wat te doen en unieke tips (1)

Hoe kom je in New York?

Je vliegt makkelijk naar New York vanuit Nederland, maar je moet rekening houden met een langere reistijd, tijdsverschil en grotere afstanden in en rondom de stad ter plekke. Gebruik reisdagen om te reizen en neem de dagen die je daadwerkelijk in New York wilt zijn als uitgangspunt. Wil je vijf volle dagen van New York genieten, tel dan één reisdag extra voor de heenreis en twee dagen voor de terugreis (i.v.m. tijdsverschil kom je vaak een dag later aan in Nederland, dan de vertrekdag in New York). De tijd die je op de reisdagen nog hebt is extra (leuk!).Daarnaast dien je eenESTA formulier in te vullen ten minste 72 uur voor vertrek om Amerika binnen te komen!

Het is ongeveer 8 uur vliegen vanaf Amsterdam naar New York wanneer je rechtstreeks vliegt met bijvoorbeeldKLM.Je kunt het beste alle vliegtickets vergelijken op de website vanSkyscannerofTixvoor de beste deal.BijSkyscannerkun je eenvoudig op de kalender bekijken welke dag het goedkoopst is om te vliegen.Als je eenmaal een datum hebt gevonden, kun je ook nog de prijzen vergelijken op de website vanTix. De prijzen en voorwaarden kunnen namelijk wel eens verschillen dus vergelijken kan altijd. Vaak zijn de voorwaarden bijTixflexibeler dus iets meer betalen heeft ook zo z'n voordelen.

Beste reistijd New York:het hele jaar door is een stedentrip naar New York leuk! Wel kan er in de winter veel sneeuw liggen, maar ook dit heeft wat magisch.

Internet in New York:New Yorkligt in de Verenigde Staten en daaromis je Nederlandse internetabonnement helaas niet beschikbaar. Bij de meeste hotels heb je echter wel Wi-Fi, maar wil je liever altijd en overal internet hebben dan raden we eeneSIMaan. Dit is een digitale simkaart die je toegang geeft tot lokaal 4G- of 5G netwerken. Ideaal dus wanneer je liever niet offline wilt zijn! Via de website vanAiralokun je een eSIM aanschaffen.

Goedkoop vliegen:Voor de goedkoopste vliegtickets kun je het beste alle maatschappijen vergelijken opTix.nlof vlieg rechtstreeks met KLM.

✈ Vliegtip:Zoek een vlucht die rond +/- 10:00 uur ‘s ochtends vertrekt. Vanaf Amsterdam Schiphol Airport (of Brussel / Düsseldorf) vlieg je dagelijks rechtstreeks met diverse maatschappijen naar JFK of Newark Airport.

Luchthaventransfer:Reserveer online een luchthaventransfer zodat je meteen bij aankomst naar je hotel kan.Bekijk hier de prijzen.

Parkeren:Ben je nog op zoek naar een goedkope parkeerplek op Schiphol?Zorg dan dat je je parkeerplek zo snel mogelijkonline reserveert.Het is goedkoper om dit vroeg van tevoren te regelen en je kunt het vaak nog tot een paar dagen voor vertrek annuleren. Bekijk wel altijd de voorwaarden op de website. Voor Eindhoven, Maastricht en Rotterdam raden weParkosaan.

Stedentrip New York: 8 x wat te doen en unieke tips (2)

Wat te doen in New York?

Stedentrip New York: 8 x wat te doen en unieke tips (3)

Plan de grote lijnen voor een stedentrip naar New York

Ik ben altijd voorstander van alles uit je reis halen en dat betekent ook de tijd zo efficiënt mogelijk plannen. Voor New York heb je wel een klein beetje voorbereiding nodig want je komt voor veel keuzes te staan voordat je überhaupt in New York bent. Op welke luchthaven vlieg je, waar overnacht je en welke bezienswaardigheden wil je echt niet missen. Zo kun je bijvoorbeeld als je op JFK vliegt, overnachten in Manhattan of Brooklyn. Vlieg je op Newark, dan ligt New Jersey of Manhattan gunstig.

Dit geldt ook voor de dingen die je wilt gaan doen. Kies een paar highlights die je écht wilt doen en bouw daar omheen je programma, maar houd ook tijd voor spontane activiteiten. Bezoek je graag een museum, kies van tevoren welke je écht wilt bezoeken en zet er een aantal op de ‘reservelijst’.

✈ Museumtip:MoMA; een must-do in New York!

Stedentrip New York: 8 x wat te doen en unieke tips (4)

New York is meer dan alleen Manhattan

New York is onderverdeeld in vijf wijken, waarvan Manhattan het bekendste is. In Manhattan kun je eigenlijk ook de meeste bezienswaardigheden zien en de meeste activiteiten ondernemen, maar dat betekent niet dat je de andere wijken niet moet bezoeken. Ook niet de eerste keer! Slenteren door de wijken is al een bezienswaardigheid op zichzelf. Weinig tijd? Ontdek de wijken per fiets. New York is veel drukker dan de Nederlandse steden, maar wel fietsvriendelijk. Bovendien is het met de fiets sneller, zit je boven de grond en kun je de stad helemaal in je op nemen. De drukte, de sirenes, ontelbare taxi’s en op elke hoek een foodtruck.

✈ New York Tips:wat ook een aanrader is om te doen in New York is een fietstour met Baja Bikes! Met een gids verken je de stad en je komt zo op plekken waar je anders niet zou komen.

Stedentrip New York: 8 x wat te doen en unieke tips (5)

In de wijk Brooklyn vind je alle culturen en nationaliteiten door elkaar. Via de Brooklyn Bridge loop (of fiets) je zo de wijk in. Ik raad je aan om in Brooklyn naar Williamsburg te gaan, hier vind je nog authentieke restaurants en winkels. Zo loop je in een typisch Amerikaanse straat en vervolgens sta je in een nieuwbouw gedeelte. Wil je hier een stop maken bij een foodtruck? Dan is Carribean King een aanrader.

Stedentrip New York: 8 x wat te doen en unieke tips (6)

The Bronx is een andere wijk die je zeker niet moet overslaan! The Bronx heeft lang bekend gestaan als een onveilige en gevaarlijke wijk, maar de laatste jaren is deze wijk upcoming en steeds populairder bij toeristen. In The Bronx vind je het stadion van The New York Yankees en kun je een honkbalwedstrijd bezoeken. Het is mogelijk om ter plekke kaarten te kopen, maar als je zeker wilt zijn van een ticket kun je het vooraf kopen via diverse platformenzoalsTicket Network.

Stedentrip New York: 8 x wat te doen en unieke tips (7)

Queens en Staten Island maken het rijtje met de vijf wijken van New York compleet. Toch noem ik nog een plek die officieel niet bij New York hoort, maar waar je zo bent én geweldig uitzicht hebt over Manhattan; New Jersey. Via de Holland tunnel reis je van SoHo Manhattan zo naar Hoboken & Jersey City (New Jersey). Hier ga je even terug in de tijd en hoeft het even niet hip, trendy en druk te zijn. Hier vind je de allereerste vestiging van Carlo’s Bakery (ja, die van TLC). Daarnaast heb je in de buurt een vestiging van Kohl’s. Je hebt er alles wat je maar kunt bedenken in diverse prijscategorieën; de Amerikaanse versie van V&D. Een leuke ervaring tussen de locals en je scoort er ook nog grote merken voor een kleine prijs.

Tip: Ben je van plan om verschillende attracties en bezienswaardigheden te bezoeken in New York? Dan ishet een tip om deGo City Explorer Pass aan te schaffen. Met deze pasbespaar je tot wel 45% op toegangsprijzen!

Stedentrip New York: 8 x wat te doen en unieke tips (8)

Laat je inspireren door series en films in New York

New York is vaak het decor van series en films. In de voorbereidingen van je reis naar New York kun je veel hotspots, restaurants, leuke authentieke straatjes/buurten halen uit een serie of film. Ik vind het zelf een leuke manier van voorbereiding en voorpret. Ook films die ik niet zo leuk vind, vind ik opeens interessant want - wie weet? - zit er een toffe hotspot tussen. In de film van The Joker heb je de “bekende trappen”. Deze locatie heeft zelfs een naam op Google Maps, en kun je bezoeken in The Bronx. Dit kun je bijvoorbeeld combineren als je naar een wedstrijd van de Yankees gaat. In SoHo kun je het huis van Carrie in het echt bekijken of haar favoriete cupcake proeven bij Magnolia Bakery(Sex in the City). Als je Sex in the City fan bent, kun je de red velvet cupcake niet overslaan natuurlijk! Maar er zijn goedkopere varianten in ongeveer elke ‘bakery’ in New York.Waar je wel voor mag omlopen is de bekende lunch spot Katz’s van When Harry meets Sally.De locatie uit de serie is een drukbezochte plek, maar gelukkig gaf het hotel mij de tip om naar een andere vestiging van Katz’s te gaan in de Dekalb Market Hall. Deze locatie is minder druk. Alles is lekker, dus laat je verrassen.

Als laatste locatie - die zeker niet mag ontbreken op jouw lijstje - is Ground Zero (9/11 Memorial & Museum). De beelden van het nieuws en uit documentaires en films kennen we allemaal… Een bijzondere plek waar je op elk moment van de dag, zeven dagen per week het monument kunt bezoeken. De plek geeft een beeld van wat er gebeurd is op 11 september 2001 en wat er vervolgens veranderd is in de wereld. Een bezoek meer dan waard.Laat je zeker niet verleiden door de tours die worden aangeboden om allerlei filmsets af te struinen. Dan is het leuker én voordeliger om een wandeltour te boeken met een local. Vaak kun je op voorhand al met deze persoon afstemmen waar je interesses liggen en kun je de tour afstemmen op je eigen wensen. Maar het allerleukste is natuurlijk om dit soort spots zelf op te zoeken en zodoende je eigen route samen te stellen.

Stedentrip New York: 8 x wat te doen en unieke tips (9)

Proef New York

New York is de hemel voor foodies, dus ook voor mij. Ik zou alleen al een blog kunnen schrijven over alles wat je moet proeven en ervaren, maar in deze blog beperk ik mij met (stiekem veel) moeite tot deze alinea. Je las het al in mijn tips hierboven, proeven kun je op elke hoek in New York omdat er altijd wel een foodtruck te vinden is, een hotdogkraampje staat of een leuk restaurantje is. Daarnaast wonen in New York allerlei culturen en nationaliteiten en dat zie je terug in het aanbod van eten en drinken. In Manhattan heb je ook Chinatown waar het bijna lijkt dat je in een grote Chinese stad bent in plaats van New York. Leuk om overdag doorheen te slenteren, maar ik ben hier juist in de avond geweest, omdat we hier wilden dineren. De keuze is reuze, en wij kozen ervoor om overal iets kleins te proeven. Ook heeft Manhattan een wijkje Little Italy, maar eigenlijk moet je voor de échte Italiaanse specialiteiten en -community naar Little Italy in the Bronx gaan. Een kleine buurt, niet toeristisch en een mix van Amerika en Italië. Zo kun je hier Italiaanse pizza bestellen, maar wel uit het vuistje, per slice, zoals de Amerikanen dat doen.

Proef je liever van alles wat? Dan is Smorgasburg een leuke plek. Elke zaterdag is hier een mini food festival en kun je de mix van nationaliteiten en culturen proeven. Je zoekt een lekker gerecht en eet het op in het park met uitzicht op de skyline van Manhattan. De perfecte activiteit na een middag wandelen en fietsen door de straten van Brooklyn. Dat New York keuzestress geeft op het gebied van eten en drinken is duidelijk, maar één ding moet je in New York (of Amerika) niet overslaan: burgers & fries. En die eet je op zijn best bij Five Guys, Friedmans en Corner Bistro. Een goede tip is om recensies te lezen van locals op diverse platformen. Zo vind je de ‘parels’. Ik kan nog uren schrijven over, specifieke eettentjes, koffie hotspots en foodtrucks, maar juist ter plekke en spontaan ‘hidden gems’ en local spots ontdekken, lokale specialiteiten proeven is wat het zo leuk maakt!

✈ New Yorkrestaurant tips: Alle eettentjes die ik kan aanraden staan in mijn New York lijst.

Stedentrip New York: 8 x wat te doen en unieke tips (10)

Ga de hoogte in bij de Empire State Building in New York

Als je in New York bent, kan een bezoek aan de Empire State Building niet achter blijven. De stad bekijken vanaf de 86ste etage, met een 360 graden uitzicht over de stad is al een beleving. Om de beleving compleet te maken, adviseer ik je om ongeveer een uur voordat de zonsondergang begint naar boven te gaan. Zo heb je uitzicht over New York bij daglicht, bij scherming én als het donker is. In de schemering begint ook de spits op gang te komen en worden de straten drukker en drukker. Overal zie je lichtjes en ondanks dat je op grote hoogte bent, voel je de reuring van de stad. Zo haal je in elk geval alles uit je ticket! Het is belangrijk om deze kaarten van tevoren te bestellen. omdat het een druk bezochte bezienswaardigheid is. Je kunt tickets boeken via deze website.

Stedentrip New York: 8 x wat te doen en unieke tips (11)

Deze mooie beleving sluit je het allerbeste af met een co*cktail op een rooftop. Tegenover The Empire State Building bevindt zich 230 fifth. De bar ligt op de 20ste etage met een prachtig uitzicht op de Empire State Building, die met kop en schouders nog veel hoger is. Omdat je toch op de 20ste etage staat heb je sowieso een mooi uitzicht over de straten van Manhattan en kijk je van nog dichterbij op de wolkenkrabbers om je heen. Een must-do ervaring om een drukke dag af te sluiten!

Stedentrip New York: 8 x wat te doen en unieke tips (12)

High line in New York

Wie mijn blogs leest, weet ondertussen dat ik niet de standaard route neem. Zo zal je in elke blog lezen wat Central Park te bieden heeft. En ja, het is er prachtig, en ja je moet er zeker zijn geweest. Toch is er een leuker park, dat helemaal aansluit bij de verwachting van New York: The High Line. Een stadspark dat hoger ligt dan de stad met een veilig aangelegde route voor wandelaars. Het is gebouwd op een oude spoorweglijn, in de wijk Chelsea. Een hippe wijk waar oud en nieuw elkaar ontmoeten. Dat zie je ook terug in het wandelgedeelte. Oude spooronderdelen zie je terug tussen het aangelegde pad. Het is een route van ongeveer 3 kilometer, dus je kunt deze route prima lopen met (kleine) kinderen, of ouderen die nog goed ter been zijn. Je kunt de High line oplopen de hoek van Gansevoort en Washington Street.

Ben je van plan om in december naar New York te gaan? Veel mensen dromen er van om eens Oud & Nieuw in New York City te vieren. Elisa van Fitter Fever raad dit in haar blog echter af.

Stedentrip New York: 8 x wat te doen en unieke tips (13)

Hop on hop off, maar dan anders

Je kent ze wel, de rode Hop on Hop off bussen. Beneden zit vol op regenachtige dagen en het dek zit vol op zonnige dagen. In elke stad heb je de mogelijkheid om zo alle bezienswaardigheden “af te tikken”. Hierboven tipte ik al de fiets, maar ik raad je ook aan om het openbaar vervoer te gebruiken. Naast de metro - waarmee je het meest efficiënt reist - kun je de bus nemen. Je zult online veel lezen over stilstaan, maar het geeft juist een enorm goed beeld van de stad. Bovendien valt het stilstaan wel mee, vooral midden op de dag.

Mijn gouden tip is bus M101, deze gaat van zuid naar noord en terug. Je kunt onderweg je eigen stops creëren bijvoorbeeld het Grand Central Station (een bezienswaardigheid op zichzelf), Central Park en het Guggenheim museum. Dit ligt allemaal op de route van de M101. Tevens is de bus het perfecte vervoersmiddel als je de voeten rust wilt geven. Reizen met de bus kan met een ov/metro dagkaart of toeristenpas. Alle informatie over het openbaar vervoer vind je hier.

Goed om te weten over New York

Reis je naar New York (of Amerika), dan heb je een paspoort nodig dat minimaal 6 maanden geldig is bij aankomst in Amerika. Een Nederlandse identiteitskaart is niet voldoende. Daarnaast dien je een ESTA formulier in te vullen ten minste 72 uur voor vertrek.

Overnachten New York: Manhattan

Arlo SoHo is echt een aanrader als je wilt overnachten in Manhattan. Het ligt in de leuke wijk SoHo, omringt met leuke kroegjes en restaurants. Het hotel is niet zo groot, boutique stijl en heeft een rooftop. Je overnacht er voor +/- €150,- tot €185,- euro per nacht, wat een eerlijke prijs is in Manhattan.

Stedentrip New York: 8 x wat te doen en unieke tips (14)

Overnachten New York: New Jersey

In Jersey City “tegenover” Manhattan heb je prachtig uitzicht over de skyline van New York. Daarnaast reis je met het ov (bus of metro), binnen 10 minuten van Jersey City naar Manhattan Grand Central Station (+/- $4,- enkele reis of met ov-pas). Daarnaast is het iets goedkoper dan overnachten in Manhattan. Wij sliepen in Holiday Inn Express & Suites Jersey City. Hier slaap je voor ongeveer €100,- per nacht.

Stedentrip New York: 8 x wat te doen en unieke tips (15)

Deze items adviseren we om mee te nemen tijdens je stedentrip naar New York:

  • Eenhandbagage rugzakzodat je nooit meer met ruimbagage hoeft te reizen, maar toch genoeg spullen mee kunt nemen
  • Packing Cubesom je handbagage georganiseerd te houden. Door de extra compressierits kun je nu nog georganiseerder reizen.
  • Met deze unieke cube kun je je vuile onderbroeken, sokken, bh's en bikini's scheiden!
  • Nektasje RFIDzodat je altijd veilig je geld, paspoort of bankpassen onzichtbaar onder je kleding kunt dragen.
  • Een opvouwbare paraplu,omdat eraltijd weleen bui kan vallen
  • Een LifeStrawzodat je altijd uit de kraan kunt drinken zonder extra smaakjes. Het drinkwater in New York bevat namelijk veel chloor en de LifeStraw filtert deze smaken eruit.Je hoeft geen plastic flessen water meer te kopen en zo help jij mee aan een wereld met minder plastic. Tegenwoordig hebben wij de LifeStraw ingewisseld voor eenMini Sawyer
  • Siliconen reisflesjeszodat je shampoo en andere vloeistoffen kunt meenemen in je handbagage. De flesjes zijn 90 ml per stuk en mogen mee in de handbagage.
  • Eenshampoo bar,conditioner barenbody barmet eenhandige organizer.Dit zijn geen vloeistoffen en kun je gewoon meenemen in je handbagage.Je doet er lang mee, je verbruikt geen plastic, je kunt overal de organizer ophangen en het is ontzettend duurzaam!
  • Hervulbare parfumverstuiverzodat je toch in je handbagage een klein flesje parfum kunt meenemen!
  • Herbruikbare wattenschijfjeszodat je nooit meer eenheel pak met watjeshoeft mee te nemen en het is ook nog eens beter voor het milieu! Combineer met deFace Baren je hoeft ook geen make-up remover meer mee te nemen

Stedentrip New York: 8 x wat te doen en unieke tips (16)

Ook op stedentrip naar New York? Alle tips voor je op een rijtje!

Stedentrip New York: 8 x wat te doen en unieke tips (17)Vind goedkope hotels inNew York

Stedentrip New York: 8 x wat te doen en unieke tips (18)Boek een all-in huurautoinNew York

Stedentrip New York: 8 x wat te doen en unieke tips (19)Vind goedkope vliegtickets naarNew York

Stedentrip New York: 8 x wat te doen en unieke tips (20)Bestel een interessante reisgids voorNew York

Stedentrip New York: 8 x wat te doen en unieke tips (21)Boek hier je fietstour in New York

Stedentrip New York: 8 x wat te doen en unieke tips (22)Reserveer tickets en activiteiteninNew York

Stedentrip New York: 8 x wat te doen en unieke tips (23)Boek een pakketreis naarNew York

Stedentrip New York: 8 x wat te doen en unieke tips (24)Bestel handige reisartikelen voor je reis naar New York

Stedentrip New York: 8 x wat te doen en unieke tips (25)Bekijk hier onze Stedentrip Inpaklijst!

Leuke reisgidsen voor New York:

Of je nu voor het eerst naar New York reist of al vaker de stad bezocht hebt, ik hoop dat ik je met mijn tips heb kunnen inspireren om New York op jouw reis bucketlist te zetten. En dat New York jou snel mag verrassen met haar moois en veelzijdigheid! Zoals je leest, kun je op allerlei manieren je verplaatsen in de stad. Daag jezelf uit om ook gebruik te maken van deze diversiteit en maak je reis op eigen wijze uniek!

Misschien vind je dit ook leuk om te lezen:

  • Wat te doen in Los Angeles? 19 tips en bezienswaardigheden
  • Wat te doen in Las Vegas? 15 leukste bezienswaardigheden
  • 5 tips voor nationale parken in Amerika rondom Las Vegas
  • 10 Tips hoe je goedkoop vliegtickets kunt boeken
  • Inpaklijst Stedentrip: dé paklijst voor een weekend weg!
  • Wat te doen in Rome? De leukste bezienswaardigheden + tips!
  • Rondreis Mexico in 3 weken | De ultieme reisroute

Over Karin

Als reislustige bourgondiër ben ik altijd op zoek naar nieuwe bestemmingen en geheime plekjes. Dicht bij huis maar ook ver weg. Een bestemming ontdekken betekent voor mij helemaal opgaan in de (eet)cultuur en kennis maken met de lokale bevolking. Deze persoonlijke ervaringen deel ik graag met anderen; om hen te inspireren en overtuigen. Daarnaast neem ik al deze herinneringen mee in het dagelijks leven. Als marketeer en levensgenieter is reizen mijn grootste inspiratiebron. Ga op reis, bezoek onbekende bestemmingen en proef letterlijk de cultuur.

Instagram:https://www.instagram.com/_karinitaa/

  • Delen:

Stedentrip New York: 8 x wat te doen en unieke tips (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Annamae Dooley

Last Updated:

Views: 6806

Rating: 4.4 / 5 (45 voted)

Reviews: 92% of readers found this page helpful

Author information

Name: Annamae Dooley

Birthday: 2001-07-26

Address: 9687 Tambra Meadow, Bradleyhaven, TN 53219

Phone: +9316045904039

Job: Future Coordinator

Hobby: Archery, Couponing, Poi, Kite flying, Knitting, Rappelling, Baseball

Introduction: My name is Annamae Dooley, I am a witty, quaint, lovely, clever, rich, sparkling, powerful person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.